середу, 28 травня 2014 р.


МЕМОРІАЛ ЖЕРТВАМ ГОЛОКОСТУ В ЛУБНАХ


      Напередодні Великої Вітчизняної війни в Лубнах проживало - 28 тисяч осіб, з них - 9000 євреїв.
     На початку війни Лубни опинилися в центрі запеклих боїв. Стрімко переслідуючи знекровлені і розрізнені частини Південно-Західного Фронту,переважаючі сили фашистських військ під Лубнами розгромили штаб генерала Кирпоноса і 13 вересня 1941 увірвалися в місто з тилу, з боку села Засулля.
  Багато єврейських сімей не встигли евакуюватися, були зупинені фашистами і повернені в місто , де їх чекали нелюдські умови життя, арешти, знущання і ... розправа.
  Оскільки німці запланували  під  Лубнами будівництво  ставки Гітлера , так званого "Дубового дому", то відразу ж приступили до "очищення  території від небезпечних і шкідливих елементів". Вже в перших числах жовтня 1941 року по всьому місту було розвішано розпорядження: «Всім  жидам  зібратися на базарній площі з цінними речами». Нічого не підозрюючи люди стали збирати свій "цінний" скарб. 15 жовтня 1941 потоки євреїв  зі своїми сім'ями, з дітьми та старими, в оточенні поліцейських і есесівців рушили по старій  «полтавськькій»  дорозі у бік села Засулля. Не доходячи до  мосту через річку Сула  вони стали здогадуватися про справжнє  призначення цього маршу, намагалися втекти, але приклад і куля у гітлерівців завжди були напоготові. Одиниці змогли врятуватися кинувшись в річку або ліс. Малолітніх дітей батьки намагалися виштовхнути в натовп місцевих жителів, які стояли вздовж дороги і, якщо це вдавалося, натовп поглинавїх, рятуючи від катів. За міст нікого крім приречених не пускали. Оточення було по обидві сторони дороги.
   Колону зупинили не доходячи кілька сот метрів до обриву. Людей змусили роздягтися і скласти речі в мішки, а потім невеликими групами стали відправляти за гай до обриву . Незабаром звідти пролунали автоматні черги. Жителі навколишніх місць згадували, що постріли в цей день чулися до самої ночі, а потім ще кілька днів поспіль ворушилася земля.
       На околиці міста Лубни 15-16 жовтня 1941 Айнзацгрупи «С», було розстріляно  та поховано близько 4 тисяч євреїв.
      Після війни місцеві  жителі  часто  знаходили в Засульскому  яру кістки , змиті вниз потоками води. Семен Броншваг, начальник лубенського будуправління, організував людей; останки загиблих були зібрані і поховані на тому місці, де проводився розстріл. Місце було огорожено, а в середині 50 -х років тут було встановлено невеликий цегляний обеліск.
       Після відродження в Лубнах єврейської громади , було прийнято рішення про увічнення пам'яті про 4 тисячі  безвинних  жертви гідним пам'ятником. Розпочався збір коштів.
      У 2001 році на замовлення єврейської громади місцевий архітектор - волонтер Руслана Кисіль розробила проект меморіалу і напередодні 60 - ї річниці з дня трагедії, над яром була зведена велична Менора, яку виготовили на Лубенському СУ.
     В даний час єврейська громада постійно піклується про стан меморіалу, проводить ремонт пам'ятника і прибирання навколишньої території. Збираються відомості про загиблих, встановлено плити з прізвищами жертв.
       Щорічно,   у день  розстрілу , біля пам'ятника проводиться мітинг - реквієм.  Вшанувати пам'ять загиблих приходять члени єврейської  громади, керівники місцевих органів влади, з'їжджаються родичі, збираються місцеві жителі.

Немає коментарів:

Дописати коментар