суботу, 20 січня 2024 р.

МГАРСЬКИЙ МОНАСТИР ТА ЙОГО ЗАСНОВНИКИ

           Саме під цією назвою та з нагоди 405-ліття заснування Мгарського Спасо-Преображенського монастиря княгинею Раїною Могилянкою у Публічній бібліотеці імені Малика відбувся цікавий та змістовний історичний урок. Краєзнавчу розвідку підготувала та провела бібліотекар Марина Кононенко. На книжковій виставці з цієї нагоди, яку допомагала зорганізувати бібліотекар Наталія Замараєва (а це - понад півтора десятка книг) присутні мали можливість ознайомитися з цікавими раритетними виданнями та сучасними науковими й науково-популярними працями, що сточуються багатого вікового спадку перлини українського козацького бароко.

Гості заходу, а це - учасники літературно-історичного клубу "Червлені щити", що діє на базі Лубенської публічної бібліотеки імені Володимира Малика, студенти Лубенського фахового медичного коледжу групи Ф 20 та Ф 21 під керівництвом викладача української мови та зарубіжної літератури Людмили Науменко, любителі старовини та працівники книгозбірні, не лише поринули в минуле нашого краю, а й приміряли на себе роль історичних персонажів, або як говорили в давнину - "Живих фігур". Зокрема, студент Кочура Денис мав роль грамотного Лубенського козака, котрий зачитав усім присутнім волю гетьмана Мазепи стосовно будівництва та оздоби монастиря. А студентка Кочерга Діана стала справжню окрасою та родзинкою заходу, виконавши роль княгині, фундаторки трьох монастирів та відомого книговидавця свого часу Раїни Вишневецької. Костюм для Княгині, що максимально відповідав портрету, підготувала бібліотекар Лариса Гончарук. Також присутні мали нагоду переглянути на проекторі ікону Лубенського полковника, що керував будівництвом собору та світлини монастиря 1901-1947 років, які демонструвала бібліотекар Інна Сизоненко. Особливу цікавість студентів привернули фото сестер жалібниць, що перебували на території монастиря в часи Першої світової війни, а це 1915 рік.

          Молоді цікаво було дізнатися та подискутувати про спільність слів "бан" та "банація", "фундуш" та "фундамент" і про те, як Раїна Могилянка стала меценатом не лише першої друкарні з кириличним шрифтом, а й... профінансувала війну проти московського князівства свого чоловіка князя Михайла.

        До нових цікавих зустрічей у книгозбірні.











Немає коментарів:

Дописати коментар